In 5 stappen AVG gereed

Ben jij klaar voor de aangescherpte privacywet die per 25 mei 2018 geldt?

Een veelgehoorde reactie is; ‘waarom hoor ik dat nu pas, over welke vorige versie privacywet praten we dan en voldeed ik eigenlijk wel aan de vorige versie?’.

Er wordt van ons veel gevraagd, we hebben gegevens nodig om ons werk te kunnen doen. Gegevens van klanten zijn nodig om declaraties te kunnen verzenden of we delen bijvoorbeeld gegevens van klanten omdat samenwerkingspartners dat van ons vragen. Nu wordt ook van ons verwacht dat we bij de klant aan kunnen tonen dat we de privacy kunnen garanderen, met wie we informatie delen en hoe lang we de informatie bewaren en op welke manier en wanneer gegevens verwijderd worden.

Veel van waar je aan moet voldoen wordt al door anderen geregeld of dienen anderen te regelen. Natuurlijk dien je zelf ook acties te nemen, maar die zijn makkelijker dan je denkt. En ja, je dient wel in kaart te brengen of er risico’s zijn dat gegevens door anderen ingezien of zelfs “gestolen” worden.

Om klaar te zijn voor de nieuwe wet hoef je slechts de volgende 5 punten uit te werken:

• Stap 1: Creëer intern bewustwording, zorg voor een vast aanspreekpunt
• Stap 2: Maak een register met persoonsgegevens die je verwerkt
• Stap 3: Breng risico’s in kaart en zorg voor beveiligingsmaatregelen
• Stap 4: Zorg voor documentatie van datalekken
• Stap 5: Breng verwerkingen door derden in kaart en sluit verwerkersovereenkomsten

En hoe doe je dat dan?

Informeer je medewerkers over de wetgeving, de impact van de AVG op je huidige processen en bij wie zij terecht kunnen bij vragen.
Documenteer welke persoonsgegevens je verwerkt en met welk doel, waar deze gegevens vandaan komen en met wie je ze deelt. Belangrijk is de wijze waarop je de toestemming van je klanten vraagt, krijgt en registreert.
Breng je gegevensverwerkingen in kaart. Zorg dat je kunt aantonen dat je geldige toestemming van mensen hebt gekregen om hun persoonsgegevens te verwerken én dat het voor mensen net zo makkelijk moet zijn om hun toestemming in te trekken als om die te geven.

Breng in kaart welke maatregelen je hebt genomen om datalekken te voorkomen en hoe je omgaat met datalekken. Je kunt hierbij denken aan je meldingsplicht. Zet sluitende documentatie op die de protocolplicht aantoonbaar maakt.
Kun je wat praktische handvatten gebruiken?
Mocht je denken; dat is best ingewikkeld? Kom dan naar de 1 daagse workshop ‘in 5 stappen AVG gereed’ en ontdek hoe je in 1 dag aan de wet kunt voldoen. We geven je deze dag aan de hand van voorbeelden, checklists, protocollen en modelovereenkomsten handvatten om de implementatie makkelijker te maken dan je denkt. We werken deze dag de wetgeving samen met je uit zodat je aan het einde van de dag klaar bent voor de invoering van de wet in jouw bedrijf of organisatie.

Klik hier voor meer informatie en meld je aan voor de 1-daagse workshop ‘In 5 stappen AVG gereed’.

Of schrijf hier in voor de training.

0 reacties

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.