Hoe wordt de OOC pot gevuld en wie haalt hem leeg?

OOC staat voor Opleidings- & Ontwikkelingsfonds carrosseriebranche. Deze pot wordt beheerd door het OOC en gevuld door OOC afdragende werkgevers uit de carrosseriebranche. Dit gaat middels een heffing op de loonsom. Dat percentage wordt bepaald door de lopende cao afspraken.

Het antwoord op de vraag: wie haalt hem leeg? Is dus niet altijd dezelfde persoon / bedrijf dan welke hem vult.

Het is ook duidelijk dat niet iedereen hetzelfde bedrag er uit haalt als men er in stopt.

Er is dus bijvoorbeeld OOC-subsidie mogelijk op trainingen. Daarnaast is er ook subsidie mogelijk op EVC trajecten, omscholingstrajecten, loopbaanvouchers. Daarnaast lopen er nog tal van projecten die vanuit het OOC-fonds betaald / gefinancierd worden. Daar kan je meer over lezen op de site van OOC. In deze blog beperken we ons tot trainingen / bijscholingen / loopbaanvouchers.

We hebben in aansluiting op het congres veel vragen gehad waarom er alleen OOC subsidie mogelijk is bij opleider VOC. Gelukkig is het antwoord op deze vraag: nee hoor, OOC subsidie is niet voorbehouden aan enkel en alleen VOC opleidingstrajecten. We begrijpen dat deze conclusie voor de hand ligt omdat er veel “dezelfde mensen” bij zowel VOC, OOC en ook Focwa in dienst zijn. Dan is al snel de conclusie dat het hemd nader is dan de rok. Gelukkig gaat deze vlieger hier niet op en kan je ook via andere trajecten (waaronder ook bij Auto-Motivation) gewoon volgens dezelfde regels gebruik maken van deze subsidiepot en mogelijkheden.

Op de site van OOC ( oocinfo.nl ) staat alle info die je nodig hebt voor het aanvragen van subsidie / vouchers. Heb je vragen over bijvoorbeeld loopbaanvouchers? dan kan je altijd bellen met het klantencontact centrum van VOC. klantcontact@voc.nl of bellen met 0252 – 242322.

Natuurlijk is het aller-aller belangrijkste bij scholing niet het krijgen van subsidie, maar het verkrijgen van kennis en het verhogen van het werkplezier en rendement. Daar doe je het immers bij deze investeringen voor: ten behoeve van het vergaren van kennis en kunde. Dat is immers ook een gedeelde verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer. De ondernemer is verantwoordelijk voor het aanbieden van een gelegenheid om kennis en kunde te vergaren. De werknemer is verantwoordelijk om zich kennis en kunde eigen te maken. Subsidie is daarbij een tool die de drempel lager maakt, een stimulering.

Vind je subsidie aanvragen lastig? Of vind je dit eenvoudig?

Het is natuurlijk buiten kijf dat je ons bij vragen ook kan mailen en we graag meedenken en ondersteunen hoe je dit eenvoudig kan regelen.

 

 

4 reacties
 1. GEVADO Schadeherstel
  GEVADO Schadeherstel zegt:

  Hoi Thea,
  Als je graag naar dit soort bijeenkomsten wilt gaan, laat het mij dan weten, dan kun je met mij gaan of in mijn naam.
  Wat betreft het OOC: ik ben het niet eens met het uitgeven hiervan, al meerdere keren bij het VOC aangeven dat het belachelijk is dat Geert-Jan en ik geen beroep kunnen doen op het OOC. Wel krijgen we een mooie flyer bij de factuur dat we het bij het OOC in kunnen dienen, maar geld krijgen we niet omdat we niet op de loonlijst staan, maar wij vullen de pot wel.

  Bereacties
  • Thea Zevenbergen
   Thea Zevenbergen zegt:

   Hoi Heléne, bedankt voor je aanbod, maar als ik ga dan wil ik graag als genodigde partij. Betreft het uitgeven van de subsidie, dat is een besluit wat genomen is door bestuur OOC. Ik snap wel goed hoe dat voelt omdat je als ondernemer de pot vult. Dit is overigens wel gebaseerd op het aantal werknemers wat op de loonlijst staat.
   Wat zou jij een mooi voorstel vinden om uit deze pot gesubsidieerd te krijgen?

   Bereacties
 2. Dorella van Putten
  Dorella van Putten zegt:

  Ik ben blij dat mijn opmerking aan het einde van het Focwa congres in ieder geval door één partij is opgepakt. Als de OOC pot niet geheel wordt benut en er eigenlijk te weinig wordt opgeleid, kun je 2 vliegen in een klap slaan.
  Dit komt de gehele branche ten goede. De manier waarop de subsidie nu moet worden aangevraagd is vaak omslachtig en zou veel eenvoudiger moeten.

  Bereacties
  • Thea Zevenbergen
   Thea Zevenbergen zegt:

   Dag Dorella, graag gedaan. De pot wordt behalve voor subsidie op trainingen ook ingezet voor projecten. Jammer dat wij allen daar niet altijd gebruik van mogen maken omdat dit bijvoorbeeld exclusief aan VOC is uitbesteed. Ik ben het helemaal met je eens dat de subsidie aanvraag veel eenvoudiger zou kunnen. Mooi voorbeeld hiervan is in de metaal. Nu heb je als ondernemer geen overzicht tussen wat je hebt ingebracht in de OOC pot en wat je er uit hebt gehaald / nog kan besteden.

   Bereacties

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *